Suzanne en Erik over hun geboortefotografie ervaring

In deze video vertellen Suzanne en Erik over hun ervaring met geboortefotografie. Waarom kozen ze hiervoor? Wat betekenen de foto’s voor ze en was het de investering waard?

Liever lezen? Bekijk het hieronder:

Waarom hebben jullie voor geboortefotografie gekozen?

Suzanne: We hebben daarvoor gekozen omdat ik in mijn omgeving heel vaak hoor van nou er gaat zo’n roes langs je heen en je weet zelf eigenlijk helemaal niet wat er allemaal precies is gebeurd. Je wil gewoon zelf weten wat gebeurd er allemaal in al die uren dat je zo intens beleefd. Dus ja om gewoon om er op terug te kunnen kijken. 

Erik: En daarbij komt ook dat ik me volledige aandacht wilde besteden aan mijn vrouw en ook niet het zorgpersoneel wilde belasten om te vragen om foto’s te nemen. Dus dat allemaal bij elkaar was de reden om te kiezen voor geboortefotografie.

Hoe ben je op geboortefotografie gekomen?

Erik: Op moment dat zij zwanger raakte ga je het hebben over bepaalde zaken en ga je het ook hebben met vrienden over een bevalling die zij dan hebben meegemaakt en over waar zij spijt van hadden.Een van de punten waar zij spijt van hadden was dat zij geen goede foto’s en films hadden en dat zetten mij maar ook Su aan het denken en dat startte in feite een traject waarin we op zoek zijn gegaan naar meer informatie over geboortefotografie. 

Suzanne: Mijn eerste gedachte was wel van iemand erbij die je helemaal niet kent en zo’n intiem moment. Maar kijk al het zorgpersoneel dat er om heen zit ken je ook niet. Dus het is 1 persoon extra dus uiteindelijk is dat geen bezwaar geweest voor mij. Maar als je een jaar geleden aan mij had gevraagd; zou je dat ooit doen? dan had ik nee gezegd. Op dat moment dacht ik echt nou wat een onzin, dat doe je niet. Maar als je dan in verwachting bent en de bevalling komt steeds dichterbij en je gaat er steeds meer mee bezig zijn. Dan ineens komt toch wel dat gevoel dat je denkt ja ik wil toch wel dat het goed en mooi wordt vastgelegd.

Beschrijf wat voor een waarde de foto’s voor jullie heeft.

Erik: De waarde van de foto’s zijn niet te vatten in woorden. Ik heb de foto’s nu al meerdere keren teruggezien inclusief de film. Het is een herbeleving van de dag. En de dag is heel intens maar ook heel mooi geweest. Alleen de mooie kant van het verhaal zie je eigenlijk pas op de foto’s en op de film. 

Suzanne: Wat ik heel waardevol vind, is dat je heel goed ziet wat er tussen ons tweeën gebeurd. Dat zie je zelf natuurlijk nooit. en dat zie je alleen maar op die foto’s. Achteraf werd er dan door het ziekenhuispersoneel gezegd: jullie zijn een heel goed team. En op de foto’s is dat ook precies wat je ziet. En dat had je zonder die foto’s zelf nooit gezien. Dus dat vind ik heel waardevol. En ook dat zijn eerste huiltje en dat is allemaal vastgelegd ook in geluid. Over hoeveel jaar is dat nog steeds iets wat je gewoon wilt terug zien en wat je dan weer even terugbrengt naar die spannende maar ook hele mooie momenten. 

Erik: En wat ik ook een pluspunt vind is dat het traject van vastleggen op een redelijk vroeg moment op de dag in gang is gezet. Dus we hebben het moment van minimale ontsluiting tot aan geboorte en ook daarna vastgelegd op film en fotoEn die hele reportage, nogmaals, vind ik zeer waardevol om te hebben.

 

Kan je je ervaring met Hello Baby in 3 woorden omschrijven?

Erik: Professioneel, discreet maar ook vriendelijk. En die combinatie zorgt ervoor dat de hele reportage op een hele natuurlijke manier, althans vanuit mijn perspectief, vastgelegd wordt. 

Suzanne: Van alle foto’s die gemaakt zijn heb ik eigenlijk niet 1 keer gemerkt dat ze gemaakt zijn. En achteraf heeft me dat heel erg verbaasd. Dat ik de foto’s terug zag, dacht ik bij mezelf; hoe kan het dat deze foto is gemaakt zonder dat ik het in de gaten heb gehad. en Settia doet dat gewoon heel goed. Je merkt gewoon niet dat ze er is en daardoor hoef je er ook helemaal niet mee bezig te zijn en dat was echt heel prettig.

Was het de investering waard?

Suzanne: In het begin heb ik wel getwijfeld of het de investering waard was, want het is best wel een aanzienlijk bedrag wat je natuurlijk uitgeeft aan, in mijn hoofd, een paar foto’s. Maar achteraf gezien dat bedrag dat je ervoor hebt betaald , daar denk je eigenlijk niet meer eens over na. En als je ook ziet hoeveel uren Settia daar mee bezig is en ook na afloop nog en bij het samenstellen van het album, hoe goed je met elkaar kunt communiceren daarover en dat je zorgt dat er echt uiteindelijk een product komt waar je echt heel blij mee bent, dan is het geld meer dan waard.

Wat vind je van het eindresultaat?

Suzanne: Ik vond het resultaat echt boven verwachting. Ik heb natuurlijk wel foto’s gezien op social media, maar als het dan foto’s van jezelf zijn dan is eigenlijk nog mooier en intenser dan als je die van een ander ziet. We kregen eigenlijk de dag na de bevalling van Settia al drie foto’s even als preview. Dan weet je eigenlijk al dit is het geld al eigenlijk waard. Die drie foto’s waren al zo mooi. ik vond het echt overdonderd. En we hebben het aan een paar mensen die heel dichtbij ons staan hebben we het ook laten zien en die waren ook echt wel sprakeloos. 

Meer videos? Bekijk mijn youtube kanaal!

Gerelateerde blogs